top of page

Ikkunahankkijan ohjeet

 

Kiinteät vai avattavat?

Vaihdettaessa vanhat ikkunat uusiin yritetään usein säilyttää ulkonäkö ennallaan jolloin erillistä rakennuslupaa ei tarvita.

Uusissa kohteissa suuret ikkunat tehdään useimmiten kiinteinä niiden helppohoitoisuuden takia. Loppujen lopuksi se on makuasia.

 

Minkä karmin valitsen?

Laki vaatii omakotitaloissa uusilta ikkunoita U-arvon alle 1.0. Valitse omakotitaloihin Modern-karmi 3-lasilla. (Mitä alempi arvo sen parempi). Puolilämpimässä rakennuksissa U-arvovaatimus on 1.4, silloin riittää 2 lasia.

Näin mittaat

(Huom! ikkunoiden ja sisäänpäin avautuvien parveke-ovien avautumissunnat tarkastetaan aina sisältäpäin, ulko-ovien ulkoapäin)

  1. Mittaa seinässä oleva aukko. Mitat ilmoitetaan millimetreinä, esimerkiksi leveys 1100mm x korkeus 1300mm.

  2. Vähennä tilkerakoa vähintään 10mm sivua kohti, eli leveydestä noin 20mm ja korkeudesta 20mm

  3. Kirjoita tilatttavan ikunan koko muistiin, yllä olevan esimerkin ikkuna 1080 x 1280 (1100-20 x 1300-20)

  4. Merkitse välikarmien paikka, mitta otetaan karmin ulkoreunasta välikarmin keskelle

  5. Merkitse ikkunoiden avautumissuunnat sisältäpäin katsottuna. Vasen tarkoittaa että ikkuna avataan parhaiten vasemmalla kädella ja että saranat ovat vasemmalla puolella. Oikea tarkoittaa päinvastoin. TIlt-ikkuna avataan ylhäältä ja saranat ovat alhaalla. Katso merkinnät alla.

  6. Merkitse mahdolliset lisävarusteet kuten sälekaihtimet ja ristikot

  7. Lähetä tarjouspyyntö sähköpostitse tai mene verkkokauppaan!             

 

 

Avautuu ylhäältä

Avautuu vasemmalle

Avautuu oikealle ja ylhäältä

 

Avautuu ylhäältä ja vasemmalle

Avautuu oikealle

 

Avautuu ylhäältä ja vasemmalle

Muista nämä rajoitukset tilattaessa!

- Ikkunan minimileveys  kun haluat Tilt ja Turn-toiminto: Classic-karmi 450mm, Modern-karmi 500mm

- Ikkunan minimileveys sälekaihtimien varalta: 500mm

Asennusohjeet

Usein kysytyt kysymykset

SOPIIKO PVC-IKKUNA SAUNAAN

Eniten kysytty kysymys on jos pvc-ikkuna sopii saunaan. Ja vastaus on että PVC-ikkuna ei valitettavasti sovellu käytettäväksi löylyhuoneessa kuumuuden takia, sinne suositellaan asennettavaksi puuikkunaa. Mutta esimerkiksi saunan pesuhuoneeseen voi asentaa PVC-ikkunan. Tarjontaamme kuluu myös Piklaksen puu-ikkunat jotka sopivat saunaan, ota yhteyttä!

KUINKA KESTÄVÄ PVC ON?

Nykyaikaiset PVC-ikkunat ovat Uv-suojattuja ja kestävät Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa hyvin. Ne eivät väänny, lahoa tai turpoa. Muualla Euroopassa PVC on tavallisin ikkunamateriaali ja suosia kasvaa Suomessakin. 

U-ARVO

U-arvo on yleinen mitta energiatehokkuudelle. U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kuvaa rakennuksen eri rakennusosien lämmöneristyskykyä. Mitä pienempi U-arvo, sitä parempi on lämmöneristys ja sitä vähemmän haaskataan lämpöä, energiaa ja raha.

Ikkunoilla ja oveilla, jotka asennetaan rakennukseen joka pidetään lämpimänä ympärivuotisesti, pitää olla U-arvo alle 1. Puolilämpimiin tiloihin kuten kesämökkeihin, autotalleihin, varastoihin jne riittää U-arvo 1,3.

VAKIOKOOT

Ikkunoiden vakiokoot kuvataan moduulimitoituksella, leveyttä kirjataan ennen korkeutta. Moduulimitoituksen perusmoduulia eli kantamoduulia kuvataan kirjaimella M. Sen suuruus on 100 mm. Rakennusosia mitoitettaessa käytetään perusmittaa 1M tai sen kerrannaisia 3M, 6M, 9M ja 12M. Esimerkiksi ikkunan yleinen moduulimitta 9x12 merkitsee ikkunakoko: leveys 890mm x korkeus 1190mm. 

Nettikaupan ikkunat tilaat ihan tarvitsemallasi mitoilla! 

KÄTISYYS

Ikkuna tai ovi on vasenkätinen, kun se avautuu aukeamissuunnasta luontevasti vasemmalla kädellä. Painike on tällöin oikealla puolella ja saranat vasemmalla puolella. Oikeakätisessä ovessa tai ikkunassa puolestaan painike on aukeamissuunnasta katsottuna vasemalla ja saranat oikealla puolella.  

Ikkunan kätisyys nähdään aina sisäpuolelta ja oven kätisyys ulkopuolelta

TURVALASI

Turvalasia tarvitaan jos ikkuna asennetaan  alempana kuin 700mm lattiasta/maasta.  Sääntö koskee sekä sisä- että ulkopuolta. Turvalasilla tarkoitetaan esim.

6mm lasi -  Ikkunoissa on tavallisesti 4mm float lasia. 6mm float lasi on vahvempi, sitä käytetään myös hyllyinä, pöytälevyinä jne. Ei kelpaa turvalasina uudiskohteissa!

Karkaistu lasi - Karkaistu turvalasi kestää iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja monikertaisesti tavalliseen lasiin verrattuna. Karkaistut turvalasit vaativat hajotakseen voimakkaan terävän piikkimäisen iskun ja rikkoutuessaan ne murenevat muruiksi jotka eivät aiheuta viiltohaavoja. 

Laminoitu lasi -   kaksi lasia joka ovat liimattuna yhteen kalvolla, eli kalvo on lasien välissä. Laminoitua lasia käytetään mm. henkilöauton tuulilasissa. Rikkoutuessa lasit jää kiinni laminointikalvoon, näin lasi ei aiheuta vaaraa rikkoutuessa.

TOIMITUSVIIKKO

Toimitusviikko tarkoittaa sitä viikkoa, jolloin tuote saapuu myyjän varastoon Oravaisiin. Toimitusaika voi pidentyä, jos tilauksessasi on tuotteita erikoisväreillä, -muodoilla tai -laseilla.

Ostaja tulee luovutuksen yhteydessä joko noudettaessa tai jos tuote on myyty toimitettuna ostajan osoittamaan paikkaan, tarkistaa että tuote on ehjä ja vastaa kauppasopimuksen mukaista tilausta. Jos olet tilannut ikkunat toimituksella lähetetään viesti kun ne lähtevät meidän varastosta. Kuljettaja ottaa sinuun yhteyttä ennen toimitusta.

Jos noudat tuotteesi myyjän varastosta huomaa, että tuotteet eivät ole pakattu jollakin tavalla.  Ostajan pitää itse tuoda tarvittavat materiaalit noutoa varten (mahd. teline, pakkausmateriaali, kiinnitysnauhat jne.) Suositellaan että ikkunat kuljetetaan pystysuorassa. Ilmoita ajoissa, jos haluat ikkunoitasi pakattuna lavaan, hinta 40€. Tuotteet ovat noudettava 14 päivän kuluessa siitä, kun ostajalle on ilmoitettu noutomahdollisuudesta.

 

IKKUNAN ULKOPUOLEN HUURTUMINEN

Ilmiö on sama, joka huurruttaa taivasalla olevan auton ikkunat aamuisin. Autokatoksen alla ikkunat eivät huurru, eivätkä terassin kohdalla olevat talon ulkoikkunatkaan, sillä katos vähentää lämmön haihtumista lasista. 
Huurtumista esiintyy nimenomaan keväällä ja syksyllä nopeiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Aamuauringon lämmittäessä ulkoilmaa sen kosteus tiivistyy kylmään, yöllä jäähtyneeseen lasiin ja syntyy huurretta. 
Ulkolasin huurtuminen kertoo oikeastaan siitä, että ikkuna eristää lämpöä erittäin tehokkaasti. Huono ikkuna ei huurru, sillä sisältä tuleva lämpövuoto pitää ulkolasin kuivana. Huurtuminen on siksi yleistynyt ikkunoiden parantuessa. 

MAKSU- JA TOIMITUSEHDOT

Löydät täältä ->

Varastossa ikkunoita heti toimitettaviksi 2-kertaisella lasituksella, U-arvo=1,3. katso Exellent 
bottom of page