top of page

Usein kysyttyä

KUINKA KESTÄVÄ PVC ON?

Nykyaikaiset PVC-ikkunat ovat Uv-suojattuja ja kestävät Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa hyvin. Ne eivät väänny lahoa tai turpoa. Muualla Euroopassa PVC on tavallisin ikkunamateriaali ja suosia kasvaa Suomessakin. 

U-ARVO

U-arvo on yleinen mitta energiatehokkuudelle. U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kuvaa rakennuksen eri rakennusosien lämmöneristyskykyä.Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi on lämmöneristys ja sitä vähemmän haaskataan lämpöä, energiaa ja raha.

Ikkunoilla ja oveilla, jotka asennetaan rakennukseen joka pidetään lämpimänä ympärivuotisesti, pitää olla U-arvo alle 1. Puolilämpimiin tiloihin kuten kesämökkeihin, autotalleihin, varastoihin jne riittää U-arvo 1,3.

VAKIOKOOT

Ikkunoiden ja ovien vakiokoot kuvataan moduulimitoituksella, leveyttä kirjataan ennen korkeutta. Moduulimitoituksen perusmoduulia eli kantamoduulia kuvataan kirjaimella M. Sen suuruus on 100 mm. Rakennusosia mitoitettaessa käytetään perusmittaa 1M tai sen kerrannaisia 3M, 6M, 9M ja 12M. Esimerkiksi oven yleinen leveys 9M ja korkeus 21M. Tällöin oven kooksi voidaan ilmoittaa yksinkertaisesti 9x21. Ikkunan liittymismittaan sisältyy ikkunan ja sen asennuksen tarvitsema tila, joten liittymämitat ovat 10 mm pienempiä kuin moduulimitta. Oven vakiokoko 9x21 tarkoittaan siten leveys 890mm ja korkeus 2090mm.

Nettikaupan ikkunat tilaat ihan tarvitsemallasi mitoilla, mutta nettikaupan ovet myydään ainoastaan vakiokoissa. Tarvitsetko erimittainen ovi, ota yhteyttä meihin!

KÄTISYYS

Ikkuna tai ovi on vasenkätinen, kun se avautuu aukeamissuunnasta luontevasti vasemmalla kädellä. Painike on tällöin oikealla puolella ja saranat vasemmalla puolella. Oikeakätisessä ovessa tai ikkunassa puolestaan painike on aukeamissuunnasta katsottuna vasemalla ja saranat oikealla puolella.  

Ikkunan kätisyys nähdään aina sisäpuolelta ja oven kätisyys ulkopuolelta

LASIKORKEUS

Oven lasikorkeus määritellään myös usein moduulimitoilla, esim. 12M, 14M, 16M, 18M. Moduulimitta 12M tarkoittaa että lasin korkeus oven yläreunasta lasin alareunaan on 1190mm. Moduulimitta 14M tarkoittaa siten että lasin korkeus on 1390mm oven yläreunasta lasin alareunaan. Meiltä voit tilata oven haluamallasi lasikorkeuksilla tai kokolasisena.  

Jos tilaat oven missä lasi 

Turvalasia tarvitaan jos oven valoaukko on alempana kuin 700mm lattiasta/maasta.  Sääntö koskee sekä sisä- että ulkopuolta.

TURVALASI

Turvalasia tarvitaan jos oven valoaukko on tai ikkuna asennetaan  alempana kuin 700mm lattiasta/maasta.  Sääntö koskee sekä sisä- että ulkopuolta. Turvalasilla tarkoitetaan esim.

6mm lasi -  Ikkunoissa on tavallisesti 4mm float lasia. 6mm float lasi on vahvempi, sitä käytetään myös hyllyinä, pöytälevyinä jne.

Karkaistu lasi - Karkaistu turvalasi kestää iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja monikertaisesti tavalliseen lasiin verrattuna. Karkaistut turvalasit vaativat hajotakseen voimakkaan terävän piikkimäisen iskun ja rikkoutuessaan ne murenevat muruiksi jotka eivät aiheuta viiltohaavoja. 

Laminoitu lasi -   kaksi lasia joka ovat liimattuna yhteen kalvolla, eli kalvo on lasien välissä. Laminoitua lasia käytetään mm. henkilöauton tuulilasissa. Rikkoutuessa lasit jää kiinni laminointikalvoon, näin lasi ei aiheuta vaaraa rikkoutuessa.

TOIMITUSVIIKKO

Toimitusviikko tarkoittaa sitä viikkoa, jolloin tuote saapuu myyjän varastoon Oravaisiin. Toimitusaika voi pidentyä, jos tilauksessasi on tuotteita erikoisväreillä, -muodoilla tai -laseilla.

Ostaja tulee luovutuksen yhteydessä joko noudettaessa tai jos tuote on myyty toimitettuna ostajan osoittamaan paikkaan, tarkistaa että tuote on ehjä ja vastaa kauppasopimuksen mukaista tilausta. Jos olet tilannut ikkunat toimituksella lähetetään viesti kun ne lähtevät meidän varastosta. Kuljettaja ottaa sinuun yhteyttä ennen toimitusta.

Jos noudat tuotteesi myyjän varastosta huomaa, että tuotteet eivät ole pakattu jollakin tavalla.  Ostajan pitää itse tuoda tarvittavat materiaalit noutoa varten (mahd. teline, pakkausmateriaali, kiinnitysnauhat jne.) Suositellaan että ikkunat kuljetetaan pystysuorassa. Ilmoita ajoissa, jos haluat ikkunoitasi pakattuna lavaan, hinta 40€. Tuotteet ovat noudettava 14 päivän kuluessa siitä, kun ostajalle on ilmoitettu noutomahdollisuudesta.

 

IKKUNAN ULKOPUOLEN HUURTUMINEN

Ilmiö on sama, joka huurruttaa taivasalla olevan auton ikkunat aamuisin. Autokatoksen alla ikkunat eivät huurru, eivätkä terassin kohdalla olevat talon ulkoikkunatkaan, sillä katos vähentää lämmön haihtumista lasista. 
Huurtumista esiintyy nimenomaan keväällä ja syksyllä nopeiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Aamuauringon lämmittäessä ulkoilmaa sen kosteus tiivistyy kylmään, yöllä jäähtyneeseen lasiin ja syntyy huurretta. 
Ulkolasin huurtuminen kertoo oikeastaan siitä, että ikkuna eristää lämpöä erittäin tehokkaasti. Huono ikkuna ei huurru, sillä sisältä tuleva lämpövuoto pitää ulkolasin kuivana. Huurtuminen on siksi yleistynyt ikkunoiden parantuessa. 

MAKSU- JA TOIMITUSEHDOT

Löydät täältä ->

Gå till nästa steg

bottom of page