top of page

Fönsterköparens anvisningar

 

Fasta eller öppningsbara fönster?

Vid byte av gamla fönster strävar man oftast till att behålla det gamla utseendet, varvid man sällan behöver bygglov eller -tillstånd. I nya hus väljer man ofta att göra stora fönster fasta och mindre öppningsbara, sist och slutligen är  valet av fönster en smaksak!

 

Vilken karm skall jag välja?

Lagen kräver i egnahemshus ett U-värde på 1.0 eller mindre. Till Egnehemshus rekommenderas Modern-karmen med tre glas. I så kallade halvvarma byggnader är lagkravet U-värde på 1.4 eller lägre, då kan det räcka med 2-glas.

 

Så mäter du! (OBS! Fönster och balkongdörrar som öppnas inåt betraktar man alltid inifrån, ytterdörrar utifrån)

1. Mät öppningen i väggen. Måtten anges i millimeter, t.ex. bredd 1100mm x höjd 1300mm, bredd anges först.

2. Ta bort monteringsmån, minst 10mm per sida, eller av bredden 20mm och av höjden 20mm

3. Anteckna fönstrets mått, i ovannämnda exempel 1080 x 1280 (1100-20 x 1300-20)

4. Anteckna eventuella mellankarmars placering, måttet tas från karmens ytterkant till mellankarmens mitt.

5. Anteckna fönstrets hänthet (öppningsriktning) sett inifrån. Vänster betyder att man bäst öppnar fönstret med vänster hand och gångjärnen sitter till vänster, högerhänt tvärtom. Tilt- fönster öppnas uppifrån och gångjärnen är nere. Tilt & Turn- fönster öppnas både uppifrån och till endera hållet. Se märkningarna här nedanför.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Anteckna eventuella tillval som persienner och spröjs

7. Skicka offertförfrågan på E-post eller gå direkt till Nätbutiken!

 

 

Öppnas uppifrån

Öppnas till vänster

Öppnas uppifrån och till höger.

 

Öppnas uppifrån och till vänster

Öppnas till höger

 

Öppnas uppifrån och till vänster

Kom ihåg dessa begränsningar när du beställer!

- Fönstrets minimimibredd om du vill ha både Tilt- OCH Turn-funktion: Classic-karm 450mm, Modern-karm 500mm

- Fönstrets minimibredd med Tilt- ELLER Turn-funktion: 400mm (Classic)

-Fönstrets minimibredd om du önskar spjälgardiner: 500mm

Monteringsanvisningar

Vanliga frågor om Exellentfönster

LÄMPAR SIG PVC-FÖNSTER I BASTUN?

Denna fråga får vi ofta, och svaret är att vi rekommenderar inte pvc-fönster till bastun. Speciellt inte i en vedeldad bastu där temperaturen blir hög. Pvc-fönster passar däremot ypperligt till bastuns omklädningsrum. Vi säljer Piklas träfönster som passar perfekt i bastun, kontakta oss för pris!

HUR HÅLLBART ÄR PVC?

Dagens PVC håller otroligt hög kvalité och är dessutom UV-skyddat så fönstren varken bleks, gulnar eller spricker. PVC är det vanligaste materialet på fönster i övriga Europa och blir mer och mer populärt i Finland. Dessutom är PVC-fönster både förmånliga och underhållsfria.

U-VÄRDE

Värmegenomgångskoefficienten, som betecknas med U, är den egenskap som anger hur bra t.ex. en dörr eller ett fönster isolerar. Värmegenomgångskoefficienten kallas även för U-värde och enheten är W/m²·ºC.  Ju lägre värde desto bättre isolering.  

För egnahemshus eller andra byggnader som ska vara varma året om, ska U-värdet på fönster och dörrar vara under 1. För andra halvvarma utrymmen, som förråd, sommarstugor, garage osv behöver U-värdet vara 1,3.

STANDARDMÅTT

Måtten på alla standardfönster anges i modulmått, där bredd skrivs före höjd. Modulmåttet är en standard som tillverkare av fönster och dörrar har enats om och det anges i decimeter  till exempel 10x21. Modulmåttet anger storleken på hålet i väggen där fönstret ska monteras. Det faktiska måttet (karmyttermåttet) är oftast 10mm mindre än modulmåttet (kan förekomma variationer beroende på varumärke). Detta för att det ska finnas utrymme för att isolera och göra justeringar. Modulmåttet 9x12 för fönster betyder då bredd 890mm x höjd 1190mm.

Kom ihåg att fönstermått på ritningar är modulmått, alltså hålmåttet där fönstret ska inpassas.

Från oss får du fönster helt enligt de mått du behöver, du  behöver inte hålla dig till standardmåtten.

LEVERANSVECKA

Leveransvecka betyder den vecka som varorna  lämnar säljarens lager i Oravais. Om din beställning innehåller fönster med specialfärg, -form eller -glas kan leveranstiden förlängas.  

Om du beställt fönster med leverans sköter en transportfirma frakten. Vi skickar e-post till dig dagen då fönstren hämtas av transportföretaget.  Chauffören kontaktar dig senare före leveransen av fönstren

Vid avhämtning från säljarens lager (Karlebyvägen 115, 66800 Oravais) skickar vi ett meddelande när fönstren är på plats och färdiga att hämtas. Fönstren står ett och ett, dvs ej på pall, och är inte förpackade på något vis. Det rekommenderas att fönster ska fraktas stående. Ta därför med allt behövligt material vid hämtningen, såsom eventuell ställning, förpackningsmaterial, spännband osv. Meddela oss i god tid före avhämtning om du vill ha dem packade på lave, pris 40,-. Varorna bör hämtas inom 14 dagar från det att säljaren meddelat att de är klara för leverans.

KONDENS PÅ FÖNSTRETS UTSIDA

Om kondens uppstår på det yttersta glaset (fönstrets utsida) är det inget fel på fönstret utan ett bevis på att det isolerar väl. Utvändig kondensbildning är ett tecken på mycket litet värmeläckage genom fönstret och kan uppstå när det är placerat i ett oskyddat läge i byggnaden (utan avskärmande buskar eller träd framför, inget takutsprång, placering långt ut i fasaden), eller i ett läge där luftfuktigheten är mycket hög. Kondensen uppstår som regel på natten och försvinner under morgontimmarna.

BETALNINGS_ OCH LEVERANSVILLKOR

Läs här->

Gå till nästa steg

3. Mät dina fönster

I vårt lager finns  2-glasfönster i standardmått för direktleverans eller avhämtning, U-värde=1,3. se Exellent 
bottom of page